Android Root Nedir ? Root Ne İşe Yarar ?
Merhaba Teknogip okurları bu makalemde Android Platformunun vazgeçilmez ihtiyacı olan ROOT nedir nasıl yapılır ondan bahsedeceğim. Android cihazı olan herkes bu makaleyi dikkatle okusun. İşinize yarıyacak bilgiler bu makalede. Öncelikle geçenlerde bir haberde dediğine göre ''root yetkisi artık yasal oldu'' yani android cihazımıza root attığımızda garanti kapsamı dışına çıkmıyor diye duydum. Kesin bilgi var mı bilemiyorum.
Android İşletim Sisteminde Root Yetkisi Nedir ???
Android Platformunda root , Android platformunda kullanılmaktadır. Android platformu Linux tabanlıdır ve bu yüzden windows işletim sistemiyle hemen hemen aynı terimleri kullanmaktadır. Windows 'un root yetkili haline Linux tabanı diyebiliriz. Android platformunda root ile mobil cihazımızın zincirlerini kırarız ve cihazımıza hükmedebiliriz. Yani cihazın her türlü erişim yetkisini elimizde barındırırız.
Android İşletim Sisteminde Root Yetkisi Ne İşe Yarar ???
Android işletim sistemine sahip cihazımızda root işlemi denilince akla cihazın bütün izilerine sahip olmak cihazın tamamına kontrol erişimi aklımıza gelir. Android işletim sistemini kullanan mobil cihaz üreticileri ürettikleri telefonlara belli bir ROM yüklü şekilde mobil cihazı bizlere yollarlar. Mobil cihazda bize yüklü şekilde gelen rom'a Stock Rom diyoruz. Cihazımızı fabrika ayarlarına çevirmek istediğimizde bu romu yükleriz.
ROM Nedir ? diye soranlar için ayrı bir makale yazacağım yazdıktan sonra bu makaleye güncel linkini atacağım.
Android İşletim Sisteminde Root Yetkisinin Faydaları Nelerdir ?
Android cihazımıza Root yetkisi verirsek telefon ile ilgili tüm erişim yetkilerine sahip olabilirsiniz.
Android cihazımıza geliştirici firmaların ürettiği çeşitli romları kurabilirsiniz. Örnek verecek olursak Cyanogen Mod romu. Bu romları kurarak telefonunuzu üreten mobil cihaz üretici firmanın vermediği özellikleri cihazınıza yükleyebilirsiniz.
Android platformunda bazı uygulamalar root izni gerektirir. Bu programları cihazınız rootluysa kullanabilirsiniz.
Telefonunuz'un özel bölgeleri olan sadece cihaz üreticilerinin eriştiği kullanıcıların erişimine sunulmadığı bölgelere erişebilirsiniz. Bu bölgelerden bazılarına örnek verecek olursak ; Mobil cihazınızın performans ayarları, hafıza ayarları , ses ayarları ... normalde kısıtlanmış olup erişemeyeceğiniz bir çok bölgeye root yetkisi sayesinde erişebilirsiniz.
Mobil cihaz üreticileri cihazınıza gereksiz programlarla doldurmuş olabilir. Bu uygulamaları kullanmadığınız halde duruyor mu ? Örnek verecek olursak cihazınızda galeri var fakat Google firmasının sunduğu Google Fotoğraflar uygulamasıda cihazınıza yüklü olarak gelebilir. Böyle gereksiz uygulamaları rahatlıkla kaldırabilirsiniz.
Mobil cihazımızın hafıza özelliğini geliştirebiliriz. Bu işlem sayesinde cihazımıza yüklediğimiz uygulamaları dahili bellekten harici belleğe (SD Kart) aktarabilirsiniz. Bu işlemi yapmak yani dahili belleği boşaltmak cihazı stabilleştirir, performansını artırır ve cihazınızın verimliliğini yükseltir.
Root yetkisi sayesinde yasaklı sitelere girebilirsiniz. DNS değişimi root yetkisiyle çok kolay.
Makalemi beğendiniz mi ? Makalemi beğendiyseniz lütfen yorum yapın.
-Bu yazı için arama sonuçları-
Android root nedir, android root, android root ne işe yarar, android root hakkında, android root hakkında herşey, android root, Root nedir, root yapımı, rom nedir, rom yapımı, root yapmak, root yapma, rom yapmı, rom atma, rom yükleme, rom işleminin yararları, rom yükleme nedir, teknogip, Türkiye'nin en güncel teknoloji platformu, Güncel internet platformu, TeknoGİP
0 yorum:
Yorum Gönder